En 1874 Antoni Lleal obre un petit taller de caldereria a Badalona (Barcelona) que en molt poc temps es creix amb la incorporació d’un taller mecànic responent a la idea de modernitzar la indústria de processos. D’aquesta manera, molt ràpidament es comencen a dissenyar i fabricar màquines que donaran servei a les indústries alimentària, farmacèutica, cosmètica i química del nostre país.
Els successors d’Antoni Lleal expandeixen el projecte i li van donant forma fins a convertir-lo en una signatura de referència la imatge característica de la qual és la rúbrica sobre el nom, creada en els 60 per Josep Lleal Riembau.
Guiats sempre per la voluntat de créixer al costat dels nostres clients, els capítols que descriuen la nostra història al llarg d’aquests 150 anys són molts, entre els quals cal destacar la inauguració en 2004 de les instal·lacions actuals a Granollers (Barcelona) o en 2016 l’ampliació del laboratori, la creació d’una planta pilot per a proves semi-industrials amb l’objectiu de millorar les possibilitats d’assessorament i testatge, i una sala blanca per a productes cosmètics.
Lleal, en el seu compromís amb el medi ambient, ha anat evolucionant cap a un model més respectuós i més sostenible, instal·lant mòduls fotovoltaics i adaptant el procés de fabricació a un ús més eficient de l’energia, la qual cosa ens ha permès obtenir la certificació ISO 14001.
La recerca i el desenvolupament formen part també de la visió empresarial de Lleal. Amb aquest motiu s’han adquirit els actius de Sar Labortecnic per a iniciar una nova gamma de productes especialment orientats a la indústria química, farmacèutica i afins. Així mateix s’ha implementat l’automatització de tots els equips i millores tècniques de gran importància que han propiciat l’obtenció en 2018 del segell de PIME Innovadora.
I no deixem de buscar nou talent. Durant les dues últimes dècades hem obert les portes de Lleal a diferents universitats i instituts perquè els seus alumnes ampliïn els seus coneixements sobre la indústria de processos assistint a jornades divulgatives i optant a places de pràctiques per als seus alumnes. Així mateix en 2014 Lleal va col·laborar amb el Institut Quimic de Sarrià (IQS) amb la posada en funcionament d’un nou laboratori de Formulacions d’Especialitats a través de la donació de tres equips que milloren la seva dotació tecnològica. Un laboratori al qual el IQS, com a homenatge i reconeixement, va posar el nom de Josep Lleal Riembau.
Els següents capítols de la nostra història estan encara per escriure.